Hetek blog

Az anya, a baba és az ősbizalom - korai kötődések

2016/11/17. - írta: Hetek_hu

baba-mama-osbizalom.jpg

A magyarok 70 százaléka bizonytalan kötődő a kapcsolataiban


A korai kötődésnek meghatározó jelentősége van az emberek életében, szorosan összefügg a kóros bizalmatlansággal, a párkapcsolatok bomlékonyságával és a rossz munkahelyi viszonyokkal is. A Hungarostudy 2013 kutatás eredménye szerint a magyar felnőttek mindössze 31 százaléka képes a biztonságos kötődésre.

Ennek okairól, következményeiről, orvoslásáról, illetve a jövő generáció kilátásairól kérdeztük Csóka Szilvia magatartáskutatót.

 

Miért foglalkoztatja a korai kötődés témája?

Eredetileg zoológus vagyok, tehát biológiai indíttatásból, illetve humánetológiai vonalon alakult ki az érdeklődés. No meg háromgyerekes anyukaként a hétköznapok szintjén is űzöm ezt a mesterséget, a korai kötődés tanulmányozását.

Mit nevezünk biztonságos kötődésnek?

A kötődési viselkedés a bölcsőtől a sírig jellemzi az embert – legalábbis ezt mondta az elmélet atyja, John Bowlby, aki a biztonságos kötődésnek egy nagyon ideális állapotát határozta meg, méghozzá a hiányából kiindulva, árvaházi gyerekeket vizsgálva. Bowlby maga is megszenvedte ezt, hetedik gyerekként úgy nőtt fel, hogy napi egy órát találkozott az édesanyjával. később azt nyilatkozta, hogy a kutyájával bensőségesebb kapcsolatának kellett lennie, mint a szüleivel.

Elképzelése vágyálom lenne?

Bizonyos szempontból igen, mivel az ideális kötődés egy állandó jellegű, maximális odafigyelést feltételez a gondozó részéről, valamint egy traumáktól mentes életet. Mindez nyilván megvalósíthatatlan – ám nagyon is érdemes törekedni rá. A biztonságos kötődés lényege, hogy egy ember, aki megszületik, azt érzi, hogy őrá vártak, kapcsolatba vonják, és érzelmileg biztonságban van. Nem véletlen reflex, hogy a baba kitárja a két karját, sír, markolászik: egymaga fél. Jó esetben valóban vártak rá, még jobb esetben egy nagyobb családi közösség várt rá. Ez olyasfajta érzést ültet el a gyerekben, hogy a világ egy barátságos hely, az emberek jóindulatúak.

csoka-szilvia-magatartaskutato.jpg

A teljes interjút írott formában a friss Hetek hetilapban olvashatod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr8411969891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása