Hetek blog

Natalie Portman árulása

2018/04/25. - írta: Hetek_hu

Caroline Glick elemzése

natalie_1.png

Az amerikai zsidó vezetők okolhatóak Natalie Portman árulásáért - írja Caroline Glick, a Jerusalem Post korábbi vezető szerkesztője a Breitbart Jerusalem hírportálon megjelent elemzésében.

Az izraeli-születésű és Oszkár-díjas amerikai színésznő, Natalie Portman övön aluli ütést mért Izraelre múlt csütörtökön. Sokakat megrázott a 36-éves színésznő agresszív akciója, hiszen Portman az évek során eddig mindig felvállalta izraeli gyökereit.

2015-ben a színésznő interjút adott a Hollywood Reporter magazinnak. Portman nem sokkal korábban költözött Párizsba. A riporter megkérdezte, hogy “megrázta-e” őt az, hogy a Charlie Hebdo magazin irodájánál újságírókat mészároltak le. A színésznő belenézett a kérdező szemébe és így szólt: “Mit gondol? Én magam is Izraelből származom!”

Portman - akinek a családja három évesen vándorolt ki a Amerikába - ekkor megjelenítette a karakteres “izraeli amazont”. Az állandó fenyegetettség légkörében az izraeli lányok rá vannak kényszerítve arra, hogy ezt a "kemény csaj” imidzset sugározzák magukról.

Miután Portman a múltban gyakran hivatkozott izraeli származására, nagy meglepetést okozott, amikor a színésznő éppen a zsidó állam 70. évfordulóján intézett támadást Izrael ellen.

A színésznő tavaly novemberben még azt mondta, hogy elfogadja a neki ítélt Genezis-díjat. A Time Magazin által a “Zsidó Nobel-díjnak” nevezett elismerést egy orosz-izraeli filantróp hozta létre öt évvel ezelőtt, 100 millió dolláros támogatással. A díjazott személy egymillió dollárt költhet egy általa kiválasztott karitatív alapítványra. A cél “ünnepelni a zsidók sikerét és hozzájárulását a emberiség értékeihez.”

Az eddig főként amerikai zsidók által elnyert kitüntetés ki-nem-mondott, de tudvalevő célja, hogy a köztudottan baloldali zsidó celebek is álljanak ki nyíltan Izrael mellett. A korábbi nyertesek között szerepel New York egykori polgármestere, Michael Bloomberg, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész, illetve Anish Kapoor brit szobrász és menekültjogi aktivista. Ebben az évben az elismerést életmű-díjként az amerikai legfelsőbb bíróság tagjának, Ruth Bader Ginsburgnak ítélték oda.

A nyertesek a díjat Jeruzsálemben, az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal és az Izraeli Zsidó Ügynökség által szponzorált káprázatos gálán, személyesen az izraeli miniszterelnöktől vehetik át.

Tavaly novemberi reakciójában Portman még lelkesnek hangzott:

“Mélyen megérint és alázattal tölt el ez a díjazás. Büszke vagyok az izraeli gyökereimre és a zsidó örökségemre - ezek alapvető elemeit képezik az identitásomnak. Hatalmas megtiszteltetés általam oly nagyra becsült díjazottak között lenni. Szívből szeretném kifejezni a köszönetemet a Genezis-díj Alapítványnak. Örülök, hogy az alapítvány által biztosított globális platform segítségével pozitv hatással lehetek nők életére Izraelben és azon túl.”

A következő hónapban az izraeli milliárdos filantróp, Morris Kahn bejelentette, hogy további egymillió dollárral szeretne Portman díjához hozzájárulni.

A díj odaítélését követő hat hónap során a színésznő egyszer sem jelezte, hogy meggondolta volna magát.

De múlt csütörtökön, Izrael Állam függetlenségi napján, Portman képviselője a következő közleményt juttatta el a Genezis-díj Alapítványnak: “A közelmúltban Izraelben lezaljott események nagyon felkavaróak voltak Natalie számára, ezért nem kíván részt venni semmilyen nyilvános ünnepségen Izraelben.” Portman képviselője még hozzátette, hogy a színésznő “nem tudna jó lelkiismerettel részt venni a gálán.”

Mivel Portman nem vette a fáradtságot, hogy megnevezze, a “közelmúlt” mely “eseményei” voltak “nagyon felkavaróak” a számára, az izraeliek kényszerültek megmagyarázni szavai mögöttes értelmét. Gilad Erdan belbiztonsági és stratégiai miniszter, illetve Miri Regev kulturális miniszter szerint Portman azt nehezményezte, hogy Izrael megvédte a Hamasz által kontrollált Gáza mentén húzódó határát.

Regev szerint Portman “érett gyümölcsként hullott a BDS-mozgalom támogatóinak ölébe.” A BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) az Izraellel, izraeliekkel és izraeli termékekkel szembeni bojkottálás, befektetések szüneteltetésének és szankciók alkalmazásának mozgalma. A mozgalmat a Palesztin Felszabadítási Szervezet indította, a nyugati világban pedig muszlim és baloldali szervezetek támogatják. A BDS egy több-frontos kampány Izraellel és a Zsidó Állam támogatóival szemben. A mozgalom megbélyegzi Izrael támogatóit, tagadja a Zsidó Állam létezéshez való jogát és célja károsítani az ország gazdaságát.

Erdan nyílt levelet írt Portmannak, amelyben meghívta a színésznőt, hogy látogasson el Izrael és Gázai övezet határára, hogy a saját szemével is meggyőződhessen arról, hogy Izraelnek mivel kell szembenéznie. Erdan megjegyezte, hogy Portman kijelentéseit máris felhasználja “az antiszemita BDS-mozgalom a céljai érdekében.”

Erdan igazat mondott. Amint nyilvánosságra kerültek Portman kijelentései, a BDS aktivistái és a mozgalom közösségi oldalai diadalünnepet tartottak - kijelentették, hogy Portman hátat fordított Izraelnek és azonosult a BDS-mozgalom célkitűzéseivel.

A színésznő valószínűleg aggódhatott amiatt, hogy a kijelentései és az azt követő izraeli- és BDS-reakciók rossz hatással lehetnek az imidszére. Hogyan lehetne büszke az “izraeli, vagány karakterére”, ha Izraelt közben gonosznak tartja?

Portman az Instagram-on üzent: “Azért döntöttem úgy, (hogy nem veszek részt a Genezis-díj átadásán), mert nem szerettem volna, ha bárki azt gondolná, hogy a lépésemmel Benjamin Netanjahu (izraeli miniszterelnök poltikáját) támogatom - aki beszédet mondott volna a gálán.

Ezzel egyidejűleg nem tartozom a BDS-mozgalom tagjai közé és nem is támogatom azt. A világon található sok izraelihez és zsidóhoz hasonlóan kritikus lehetek az izraeli vezetéssel szemben anélkül, hogy az egész országot bojkottálnám.”

Portman így folytatta: “Nagyra értékelem az izraeli barátaimat és rokonaimat, az izraeli ételeket, irodalmat, művészetet, mozit és táncot. Izrael 70 évvel ezelőtt, a holokauszt menekültjeinek a menedékeként jött létre. De az, hogy rosszul bánunk a napjainkban lezajló atrocitások elszenvedőivel - nos, ez nincs összehangban a zsidó értékeimmel. Mivel törődök Izraellel, ki kell állnom az erőszakkal, a korrupcióval, az egyenlőtlenségekkel és a hatalommal való visszaélésekkel szemben.”

Számos probléma van ezzel a nyilatkozattal.

Először is: ellentmond annak a nyilatkozatnak, amelyet Portman képviselője tett 24 órával korábban.

Ha Portman azért mondta le az ünnepségen való résztvételt, mert ki nem állhatja Netanjahut, akkor a képviselője miért fogalmazott úgy, hogy “a közelmúltban lezajlott események” voltak “nagyon felkavaróak” a számára?

Netanjahu nem “a közelmúltban” került hatalomra. Kilenc éve van már hivatalban.

Ha a Netajahuval szemben táplált gyűlölete vezette a bojkottra, a Genezis-díj Alapítványnak be kellene perelnie őt, hiszen ebből az következik, hogy soha nem is tervezte átvenni a díjat és ezzel szándékosan szabotálta az alapítvány munkáját.

A színésznő kijelentéseiből - megrázó módon - Izrael állam delegitimálása, megvetése is kihallatszik - két területen is.

Először: az állítása, miszerint Izrael “a holokauszt menekültjeinek a menedékeként jött létre” egy roppant veszélyes hazugság. Olyan hazugság ez, amelyet Izrael legnagyobb ellenségei hangoztatnak, hogy megtagadják a Zsidó Államtól a létezéshez való jogát. Az irániak és a palesztinok azok, akik szerint a zsidóknak semmilyen kapcsolatuk sincs az őseik földjéhez, hogy Izrael csupán az európaiaknak a holokauszt miatt érzett lelkifurdalásának a következménye.

Az igazazság ezzel szemben az - és ezt a “büszkén izraeli” Portmannak nagyon jól kellene tudnia -, hogy a hazatérés többezer éves mozgalma és a cionista zsidók hozták létre a modern Izrael államát. Mire 1938-ban kezdetét vette a holokauszt, a zsidóság úttörői - Izrael földjén - már megteremtették az állam alapjait. A holokauszt gyakorlati kihatása az új államra az volt, hogy a vészkorszakban többmillió olyan zsidó is életét vesztette, aki szeretett volna kivándorolni Izraelbe.

Mintha ez még nem lett volna elég, Portman ezután megkérdőjelezte az izraeli demokráciát is. Benjamin Netanjahu nem egy diktátor. Őt és kormányát az izraeli szavazók választották meg. Amikor Portman azt állítja, hogy szerinte Netanjahu nem legitim, akkor ebből az következik, hogy szerinte a miniszterelnököt megválasztó izraeli lakosság sem legitim.

A színésznő viselkedése - ezzel együtt - nem meglepő. Már három éve nagyon hasonló szellemben támadja Izraelt.

Míg kemény kritikákat fogalmaz meg az izraeli politikával szemben, közben - úgymond - nem szeretné, ha a kijelentéseit politikai célzattal bárki is felhasználná.

Ezzel pedig eljutottunk az ügy valódi problematikájához. Az évek óta tartó gyalázatos Izrael-kritikája miatt eleve nem lett volna szabad Portmannak ítélni a Genezis-díjat. A tény, hogy mégis neki adták, illetve, hogy sem a Genezis-díj Alapítvány, sem az amerikai zsidóság vezetői nem ítélték őt el azt követően, hogy megszegte a szavát, bizonyítja, hogy az amerikai zsidóság vezetői - politikai szempontból - nem normálisak.

Ez a probléma. Az amerikai zsidóság romlását az okozza, hogy folyton olyan emberek mögé áll be, akik elutasítják a zsidók alapértékeit és alapérdekeit, de azonosulni tudnak az amerikai zsidók liberális politikai identitásával. A közvélemény kutatások már sok éve bizonyítják, hogy az amerikai zsidók az Egyesült Államok egyik leginkább liberális beállítottságú szavazói. Mint liberálisok, szeretnék, ha elfogadnák őket azok, akikkel a leginkább azonosulnak - a baloldal. De, szerencsételnségükre, a baloldal egyre kevésbé barátságos közeg a zsidók számára.

Látva a változást a rajongói táborában, Portman az elmúlt három évben kettős játékot űz. Hogy népszerű és relevéns tudjon maradni az egyre inkább zsidó-ellenes baloldal előtt, a színésznő jelzéseket ad az Izrael-ellenességről azzal, hogy Izrael modern történelmének a legnépszerűbb miniszterlökét, Benjamin Netanjahut rasszistának bélyegzi.

Ezzel egyidejűleg, hogy meg tudja őrízni az amerikai zsidó közösségen belüli pozícióját, minden alkalommal, amikor démonizálja Netanjahut - és a miniszterelnökön keresztül az egész izraeli társadalmat - Portman hozzáteszi, hogy azért ő nem támogatja a BDS-mozgalmat.

Ha az amerikai zsidóság vezetői kiállnának az értékeik és érdekeik mellett, akkor már 2015-ben leleplezték volna ezt a kettős játékot. Ehelyett, megjutalmazták a “Zsidó Nobel-díjjal”.

Izraelnek pedig most le kell aratnia azt, amit az amerikai zsidóság vetett.

(Fordította: Pátkai Mihály)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr513869234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása