Hetek blog

Rossz a mája? Nyomtasson egyet!

2015/03/19. - írta: Hetek_hu

mesko_bertalan.jpg

A technológia megváltoztatja az egészségügyet, étkezési, életvezetési szokásainkat, sőt! Létrejöhet egy technológiával keveredő új faj? Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval beszélgettünk.

Mivel foglalkozik egy orvosi jövőkutató? Hogyan határozná meg a munkáját?

Orvos, genetikus, kutató és a technológiák szerelmese vagyok egyben. Ezeket a területeket egyesítő szakma nem volt, így hát kreáltam egy újat. Évente 90-100 előadást tartok, zömében külföldön, cégeknek, egyetemeknek és kormányoknak adok tanácsokat. Küldetésemnek érzem, hogy ledöntsem az egészségügy elefántcsonttornyát, hogy az orvost lehozzuk a beteg szintjére, a pácienst pedig feljebb emeljük azáltal, hogy saját egészségmenedzsmentjéért felelősséget vállal. Az egészségügy ugyanis nem lesz hosszútávon fenntartható az egészségüket folyamatosan és tudatosan menedzselő emberek nélkül.

Az Egyesült Államokban tízből kilenc beteg már e-beteg, vagyis saját egészségét valamilyen módon a digitális világban menedzseli. (forrás)

Egyre elterjedtebbek a hétköznapokban a különféle hordható szenzorok, orvosi kütyük, egészségügyi applikációk. Hogy látja, erősödik a páciensek felelősségvállalása?

orvoslas_jovoje.jpgEzen a téren zajlik egyfajta forradalom, mert ma már olyan dolgokat is tudunk mérni, amelyekre korábban csak nagyon költséges eszközök léteztek. Ma viszont egyre olcsóbb, kompaktabb, és egyre pontosabban orvosi mérőeszközök is elérhetővé válnak a hétköznapi használatra. Az általános trend azonban még mindig az, hogy nem használjuk ezeket. Nagyon kevés ember foglalkozik tudatosan az egészségével, egyáltalán nem elterjedt az átfogó egészségmenedzsment. Szerintem Magyarországon 100 emberből 95 biztosan nem tudná felsorolni az egészséges életet megalapozó 5-6 alapelvet sem. Nem oktatjuk, hogyan lehet egészségesen élni, pedig ez az egyik legfontosabb tudás, ez az egyik legkifizetődőbb készség.

Talán az étkezés az a terület, ahol leginkább megjelenik a tudatosság. Sőt, már forgalomban vannak olyan termékek, amelyek minden, az emberi szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmaznak, helyettesítve a hagyományos étkezést. Megoldhatnák ezek a termékek az éhezés problémáját? 

Az ilyen jellegű termékek legtöbb esetben csak táplálék-kiegészítőként funkcionálnak. Azonban valóban tesztelési fázisban van már egy olyan termék, melyet viszonylag olcsó alapanyagokból állítanak elő és kizárólagos fogyasztás esetén is alkalmazható. Az alkotók közül vannak, akik hónapok óta kizárólag ezen élnek és egészségesek. A termék fejlesztőinek célja a más tápanyagokhoz hozzá nem férő emberek szükségeinek kiszolgálása.

Dr. Meskó Bertalan, PhD orvosi jövõkutató, genetikus. A világ elsõ közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója. A Webicina.com orvosi online szolgáltatás alapítója. Rendszeresen tart elõadásokat a Yale, Harvard, Stanford egyetemeken, valamint a Singularity University által a NASA központjában szervezett Futuremed kurzuson. Megjelent már a BBC-ben, illetve a Forbes, a Time, a New York Times vagy a National Geographic hasábjain is. Mediq.blog.hu oldalán hosszú évek óta ír az orvoslás és a technológia forradalmáról. 

Ray Kurzweil, a mesterséges intelligencia, transzhumanizmus és a szingularitás kutatója olyan víziót vázol fel, ahol a tápanyagot egy speciális övből nanorobotok szállítják a szervezetbe. Mennyire tartozik ez az elképzelés a science-fiction világába? Előfordulhat, hogy megszűnik a hagyományos értelemben vett étkezés?

meskobertalan4.jpgKurzweil elgondolásának a biztonságos étkezés az alapja. Övtáskaszerű rendszerből bőrön át tudna a nano-részecske átjutni a véráramba és minden tápanyagot a megfelelő helyre juttatna el, illetve folyamatosan mérné, hogy minden tápanyagból van-e elegendő mennyiségű. Ha valaha is megvalósul ez a terv, legalább 20-30 év szükséges hozzá, de a technológia csírái már léteznek.

Bízom benne, hogy a hagyományos étkezés kiváltása csak a nagyon távoli jövő része. Ma inkább az okos eszközök megjelenése a jellemző. Vannak például okos villák, amelyek a megfelelő tempóban történő étkezésre szoktatják rá a használóikat. Ha valaki túl gyorsan emeli a következő falatot a szájához, akkor a villa elkezd rezegni. Illetve most kerül forgalomba egy olyan zsebben elférő étel-szkenner, ami pontos elemzést készít az általunk elfogyasztandó étel összetevőiről.

A 3D nyomtatás az orvostudományt is forradalmasította. Mik a legjelentősebb eredmények ezen a területen, milyen szerveket tudnak nyomtatni?

Protéziseket, szoftveren megtervezett személyre szabott műanyag művégtagot, akár összetett művégtagokat is. Gipszet helyettesítő nagyon vékony, könnyű műanyag vázat, ami sínben tartja a törött csontokat, de kényelmes, jól szellőzik, kevésbé akadályozza a mozgást, könnyű, és olcsóbb is. Tudnak már nyomtatni bionikus fület, és húgyhólyagot, mint élő szövetet. Amerikában egy cég most dob a piacra termékként olyan 3D nyomtatott májszövetet, ami kiválthatja a gyógyszerérzékenység mérésére szolgáló állatkísérleteket a gyógyszerek toxicitásának tesztelésénél.

Pár év múlva a háziorvos a genetikai térképnek megfelelõ receptet ír fel, ami alapján a patikában élõben kinyomtatják a ránk szabott gyógyszert.

konyv_mesko.jpgAz említett tendenciák következtében létrejöhet egy, a technológiával keveredő új faj?

Ezen már túl vagyunk szerintem. Én ismerek olyan embert, aki egy robottal él „házasságban”. Vagy egy másikat, akinek több száz szenzor van folyamatosan a testén, ami kommunikál az okos otthonnal, ahol élnek, így ha például felhúzza magát egy telefonbeszélgetésen, akkor a ház elkezd klasszikus zenét játszani. Ilyen példák tömegét lehetne sorolni. Az a kérdés inkább, hogy ezt a folyamatot meg tudjuk-e állítani. Az emberek közötti különbség innentől kezdve ugyanis nemcsak gazdasági, hanem biológiai is lesz. A szenzorokkal, mesterséges testrészekkel felszerelt emberek gyorsabbak, okosabbak, kitartóbbak lesznek. Ha ezt a tendenciát nem fékezzük meg, akkor aki nem fejleszti a testét technológiailag, az a versenyképességét is elveszti a jövőben. 

A teljes interjú a Hetek hetilap március 20-án megjelenő számában olvasható!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr837282915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása