Hetek blog

Embermentés az oktatásban - beszélgetés Szőnyi Andreával (videó)

2016/09/16. - írta: Hetek_hu

„Ha betereljük a fiatalokat egy holokausztfilmre, amit megnéznek, azután hazamennek, abból nem sok hasznuk lesz" – mondja Szőnyi Andrea, a Zachor Alapítvány vezetője.

„Mi nemcsak mozizunk velük, hanem együtt értelmezzük is a látottakat, méghozzá nem annyira a múlt, hanem a jelen és a jövő vonatkozásában. A gyerekek kritikai gondolkodását és médiaismeretét igyekszünk fejleszteni, többek között azért, hogy meg tudják védeni magukat a manipulációkkal szemben” - folytatja. 

A múlthoz való viszonyunk meghatározza jelenünket és jövőnket is.

A hazai iskolákban a holokauszt oktatását általában letudják azzal, hogy megnézetnek egy témába vágó filmet a diáksággal. Ezt erősíti meg az a nagyszabású kutatás is, amely tavaly készült el az oktatáskutató és Fejlesztő intézet (OFI) megbízásából, feltérképezendő a vészkorszak oktatásának magyarországi helyzetét, az iskolai holokauszt-emléknapokra is fókuszálva. Úgy tűnik, hogy ez a legkényelmesebb megoldás: diákság, tanárság filmet néz, aztán hazamegy. ritkán beszélik meg, nem is tudják, hogyan lehetne megbeszélni.

Nézze meg beszélgetésünk videós verzióját!

A beszélgetésből készült cikkünk írott formában a friss Hetek hetilapban, a nagyobb újságárusoknál!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr8511711729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2016.10.03. 14:05:39

Sőt, ha minden héten megnézetik velük, akkor előbb utóbb a hátuk közepére fogják kívánni az egészet, azokkal együtt, akik rájuk erőltetik a fusztrációjukat.

bbwd 2016.10.03. 14:05:39

és a 2. vh.utáni időről miért nem tanulnak? az smafu?

vagy a holló mindent visz?

232323 2016.10.03. 14:05:39

Egyaltalan mi a fszert kellene beterelni oket az agymosasra meg a zsicik ajvekolasara? Onti ezt a media elegge... tulzottan is.

Mennyi? 6M?

:-D
süti beállítások módosítása