Hetek blog

"Láttam szellemeket, befolyásoltak" Egy volt hindu szerzetes a közelmúlt jóga-botrányáról

2019/11/25. - írta: Kulifai M.

A jóga pózai az indiai isteneknek való hódolatot, a rituális testmozgások pedig a hindu szellemvilággal való kapcsolatba kerülést ösztönzik. Egy volt hindu szerzetes mesélt arról, hogy mi a véleménye az elmúlt napok jóga-botrányáról.

article_550cf4ce713c2.jpg

A Hetek újonnan elinduló podcast műsorában, a Véleményes Szabadságban Varga Miklóssal, egy volt hindu szerzetessel beszélgettük az elmúlt napok jóga-botrányával kapcsolatban.

Nagyon könnyen megnyert magának a hindu kultúra - magyarázta Varga, aki még a '90-es évek elején a korai tinédzser korában csatlakozott a krisnásokhoz, miután érdekelték az ezoterikus, misztikus dolgok, a színes kultúra és az erőszak nélküliség. 

Amikor eljut az ember egy olyan mélységű tudati szintre, akkor egy mester mellé elszegődik - mesélte Varga, hogy miként jutott el egy tűzceremóniáig, majd utazott ki Indiába és került el egy guru mellé, aki szerzetessé is szentelte. 

Elmondása szerint a rendszeres jógázás számára egyfajta megközözöttséget okozott, amelyek fizikai és mentális betegségekkel is jártak. "Amikor már azt tapasztaltam, hogy nem a magam ura vagyok, pszichés problémák kezdődtek. Láttam dolgokat, láttam szellemeket, befolyásoltak" - emlékezik vissza a volt hindu szerzetes. Egy esetet is elmesélt: "Olyan dolgokat is csináltam, amiket nem kellett volna. Volt, hogy nekimentem fejjel a telefonfülkének. Később tértem tudatomhoz. Kívülálló azt mondaná, hogy ez egy őrült."

Az elmúlt napok jóga-botrányával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete lelkészének a véleményével ő egyetért. Szerinte nem mindenkinél jön ki ennyire élesen a spiritális hatás. De a jóga céljaként azt határozta meg, hogy minden esetben egyfajta kiüresítés történik, aminek a helyébe egyfajta spirituális kapcsolatot kívánnak kiépíteni a szellemvilággal, felsőbb hatalmakkal. 

A nyugati jógik vagy tudják, és nem beszélnek róla, vagy összeollózott tudással próbálják meg anyagilag kihasználni az emberek, nem tudva, hogy ezeknek milyen hatása van - vélekedett Varga, aki azt is igyekezett leszögezni, hogy a jóga pozitív mellékhatásai azok nem tekinthetőek végcélnak, mert végső soron a fentebb említett irányba vezetnek.

A teljes beszélgetést a Hetek Soundcloud oldalán lehet meghallgatni. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr3515324656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feribácsi 2019.11.26. 23:37:46

Amilyen felvételeket egy-egy vidám vasárnapról látunk, felmerül a kérdés, hogy ott milyen tudatállapotba kerülnek az emberek és milyen céllal jelennek ott.
süti beállítások módosítása