20-30 év múlva teljesen hétköznapinak számíthat majd a 3D-ben nyomtatható étel, mások az otthon tenyésztett rovarokban vélik megtalálni a jövő házias fehérjeforrását, mert többek között ez az egyik legkevésbé környezetterhelő állattartás. Vajon az európai gasztronómia részévé válik-e a rovarfogyasztás?
Ugyan a Föld elég lenne a rajta élők élelmezéséhez, de az élemiszer probléma sokkal inkább a meglévő lehetőségek kiaknázatlansága, és az étel egyenlőtlen eloszlása, hiszen például a fejlett országokban rengeteg étel kerül a szemetesbe, miközben a világ másik felén milliók éheznek.
A jóléti társadalmak mostani étkezési szokásai a környezeti terhelés miatt nem fenntarthatóak. Az élelmiszeripar számára alternatíva lehet az egyéb források, alapanyagok bevonása, mint például a tengeri algák vagy a rovarok, illetve sokak szerint a technika is nyújt majd megoldást, hiszen ma már léteznek olyan 3D nyomtatók, melyekkel gombnyomásra ételeket lehet előállítani. A Hetek Magazin keretein belül megkérdeztünk több magyar szakembert is, hogy milyen lesz szerintük a jövő táplálkozása. Megszólított vendégeink:
- Buday Péter mesterszakács
- Forgács Attila gasztropszichológus, a Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológiai és Pedagógia Központjának vezetője
- Varga Judit, a Felelős Gasztrohősök vezetője
Háztáji hangya citromfűvel - hogyan változhatnak meg az étkezési szokásaink? című cikkünk a friss Hetek hetilapban olvasható!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.