Hetek blog

Fedezd fel a benned rejlő tehetséget!

2015/04/07. - írta: Hetek_hu

Miben vagy jó? Mit szeretsz? Mi tesz boldoggá? Hogyan élhetsz tartalmas, teljes és kreatív életet azáltal, hogy másoknak is segítesz elérni ezt a célt? Mindezekre válaszol  Sir Ken Robinson, a kreativitás, az innováció és a humán erőforrások szakértője, aki új könyvében konkrét példákat, szellemes és inspiráló történeteket mesél olyan emberekről, akiknek sikert és hírnevet hozott saját alkotó elemük megtalálása.

sir_ken_robinson.gif

Sir Ken Robinson elismert brit szerző, előadó és nemzetközi tanácsadó. A 2013-ban megjelent Elemedben vagy? című könyve (2014-től magyarul is olvasható a HVG gondozásában) a nagy sikerű, 23 nyelvre lefordított Az alkotó elem – Fedezd fel, mire születtél, és minden megváltozik című munkájának kiegészítése és folytatása. Már a bevezetőben megtudjuk, hogy akkor vagyunk igazán alkotóelemünkben, amikor a velünk született adottságunk lelkesedéssel párosul. Ha ez létrejön, akkor érezzük leginkább kiteljesedettnek, inspiráltnak és alkotásra képesnek magunkat. Sok ember éli az életét abban a tudatban, hogy azt csinálja, amire született. A legtöbb ember azonban nem ilyen szerencsés: nem igazán élvezik az életet, csupán elviselik valahogy a hétköznapokat, és alig várják a hétvégéket. 

elemedben2.jpg„Ha már a munkáséveink felénél járunk, elképzelhető, hogy készen állunk a gyökeres változásra, és csak a megfelelő alkalomra várunk, hogy olyan életet élhessünk, amely tökéletes összhangban áll a valódi énünkkel… A gazdasági válság idején ez még fontosabb, mint valaha. Ha rátalálunk az alkotó elemünkre, valószínűbb, hogy annak is megleljük a módját, miként élhetnénk meg belőle. A munkaadók számára is fontos, hogy elhivatott emberek dolgozzanak nekik. A vállalat így nagyobb valószínűséggel lesz sikeres, mint ha az alkalmazottak közönyösek, kiábrándultak és ötlettelenek lennének” – írja.

Az alkotó elem

Felvázolja az alkotó elemünkkel kapcsolatos alapelveket, és azt, hogy miért is fontos, hogy rátaláljunk. Az alkotó elemünk felfedezésének három alappillére: a zaj kizárása, a nézőpontváltás, és azáltal, hogy kilépünk a komfortzónánkból, új dolgok kipróbálása. A szerző saját történetén keresztül humorral fűszerezve mutatja be az alapelveket: életünk egyedi – tanulhatunk ugyan mások példájából, de nem másolhatjuk őket; ki-ki a saját sorsának kovácsa, és az élet állandóan változik.

Fedezzük fel adottságainkat!

Az adottságaink felfedezéséhez kínál eszközöket, technikákat a második rész. Az adottság, a velünk született természetes képesség ugyanis egy nyers potenciál, alkalmaznunk és finomítanunk kell ahhoz, hogy kibontakoztassuk. Lehet, hogy olyan adottságokkal is rendelkezünk, amelyekről fogalmunk sincs, mert nem volt még alkalom arra, hogy kiderüljön. Sőt, sokféle adottságunk is lehet, és ahogy idővel érnek a képességeink és módosul az érdeklődési körünk, az alkotó elemünk is változhat.

Velünk született képességek

A harmadik fejezet azt vizsgálja: miért nem vagyunk tudatában velünk született képességeinknek, és mit tehetünk a megismerésük érdekében. Felhívja a figyelmet a kultúránk és az oktatás veszélyeire, ezután részletezi, hogyan tudunk hatékonyan tanulni, figyelni, hogyan legyünk önmagunk, miként készüljünk fel a váratlanra. A következő fejezet pedig azt taglalja, hogyan fedezhetjük fel magunkban azt, ami lelkesít, ami örömet okoz. Kiderül: mi a szenvedély, mi az energia két fajtája, vagy hogy mik is a pozitív érzelmek. Mi tesz boldoggá? Mennyire vagyunk boldogok? Rossz helyen keresgéljük? – járja körül az ötödik rész a boldogság és a jóllét témakörét, melyeknél a két legfontosabb tényező a lelkialkatunk és a mindennapi viselkedésünk.

elemedben.jpgFotó: Wikipedia.org

David Ogilvy, vagy Jamie Oliver jó példa

A kötetben leírt történetek is meggyőzőek: például David Ogilvy, aki egyszerű skóciai tűzhelyárusból lett a reklámszakma atyja. Vagy Jamie Oliver, a díjnyertes angol világhírű séf, aki utált iskolába járni, és elmondása szerint kész csődtömeg volt, mára viszont népszerű tévésorozatot vezet, melyet negyven országban közvetítenek. Ellen Mac­­Ar-thur története sem mindennapi: huszonkét éves kora ellenére megdöntötte az egyszemélyes Föld körüli vitorlázás világcsúcsát. De rengeteg tanulsággal szolgálhat a hétköznapi emberek élete is, például azé a fejletlen karokkal született asszonyé, aki sportmasszázs-terapeutaként dolgozik, a lábával gyúrva pácienseit. A szereplők természet adta tehetsége és kreativitása összhangban áll azzal, amiért lelkesedni tudnak, és mindezeket személyes céljaik szolgálatába állították. Robinson hitelesen érvel amellett, hogy példájukat mi is követhetjük: mindegy, hány évesek vagyunk, mivel foglalkozunk, és milyen helyzetben vagyunk éppen.

Sir Ken Robinson sokak számára emlékezetes előadása, mely máig a TED egyik legnézettebb videója

A hatodik pont az attitűdjeinkkel foglalkozik: segít kideríteni, hogy a dolgokhoz való viszonyulásunk előrevisz-e, vagy hátráltat bennünket. Hogy milyen a temperamentumunk, melyet a jellegzetes viselkedésmintáinkkal, az érzéseinkkel és a reakcióink összességével határoz meg. Segít túllátni az akadályokon, rámutat az alkati különbségekre és arra: hogyan alkalmazkodjunk mások attitűdjéhez. Természetesen a fejezetek végén lévő kérdésekből és feladatokból nem fog minden kiderülni, amit érdemes tudnunk, sőt valószínűleg nem is találja majd mindenki egyformán hasznosnak őket. „Nem létezik olyan általános teszt, amely képes lenne összefoglalni egyéni képességeinket és teljes személyiségünket”– vallja a szerző, aki a különféle magazinokban és az interneten keringő gyorstesztektől egyenesen óva int, csakúgy, mint az általános horoszkópoktól, melyek meg akarják mondani: milyenek vagyunk, mihez van tehetségünk, vagy épp hogyan és hol kellene élnünk.

A hetedik szakasz segítségével átgondolhatjuk jelenlegi körülményeinket, és lehetőséget találhatunk a változtatásra. A következő fejezetből pedig kiderül, mi is a törzs? Hogyan kerülhetünk kapcsolatba olyan emberekkel, akiknek az alkotó eleme hasonló a miénkhez? Ugyanis ez felbecsülhetetlen előnyökkel jár: olyan dolgokat tapasztalhatunk meg ilyenkor, mint: a megerősítés, az útmutatás, az együttműködés és az inspiráció. A kilencedik pont segítségével kidolgozhatjuk tervünket a kulcsfontosságú első lépések megtételéhez. Lényeg: kövessük a belső hangot, és lépjünk ki a skatulyából! A kötet hasznos eszközei, technikái, tanácsai és gyakorlatai pedig segíthetnek a kiteljesedésben és a boldogság elérésében.

Az utolsó rész összefoglalja a könyv legfontosabb gondolatait, és rámutat, mennyire fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Erre egy tanulságos és elgondolkodtató példát hoz fel a szerző: Bronnie Ware író – aki sok éven keresztül dolgozott ápolónőként – arról kérdezte a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket: van-e valami, amit megbántak, vagy amit másképpen csinálnának? Bizonyos dolgokat többen is említettek, a leggyakoribb válaszok és tanácsok ezek voltak: „Bárcsak lett volna bátorságom olyan életet élni, amilyet akartam, és nem amilyet mások elvártak tőlem! Bárcsak ne dolgoztam volna annyit! Bárcsak lett volna elég bátorságom kimutatni az érzelmeimet! Bárcsak tartottam volna kapcsolatot a barátaimmal! Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldog legyek! Vedd komolyan az álmaidat! Csökkentsd a terheidet! Becsüljük meg életünket és érzéseinket! Becsüld meg azokat, akiket szeretsz!”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr47346930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása