Hetek blog

A Carter Békeközpont palesztin terrorcsoportokat támogatott

2018/04/25. - írta: Hetek_hu

carter_hamas.pngAz Amerikai Egyesült Államok törvényei a terrorista szervezeteknek nemcsak a finanszírozását szankcionálják, de azok bármilyen egyéb támogatását is szigorúan megtiltják. Ilyen segítség például a képzés biztosítása, a szakmai tanácsadás, vagy bármilyen asszisztencia és szolgáltatások nyújtása ezeknek a szervezeteknek. A Carter Központ (amely Jimmy Carter korábbi amerikai elnök felügyelete alatt működik) épp ilyen támogatásban részesítette a Hamasz és a Palesztin Felszabadítási Szervezet terrorista csoportokat - írja a Washington Free Beacon.

A Carter Központ az idejét és erőforrásait elvileg pozitív, békés célok előmozdítására fordítja. Ilyen célkitűzés például a különböző palesztin csoportok közötti megbékélés elősegítése.

A központ Ilyen - állítólag - békés célokat előmozdító szolgáltatásokat (például a professzionális felek-közti közvetítést és tanácsadást) nyújt évek óta a Hamasznak, hogy elősegítse a megbékélést a rivális Fatah palesztin szervezettel.

Bármi is legyen a Carter Központ beavatkozásainak a célja, egy valami bizonyos: a szervezet ezzel a tevékenységével megszegi az amerikai törvényeket, amelyek kifejezetten tiltják terrorista csoportok bármilyen jellegű támogatását.

De miért tiltja törvény, hogy egy szervezet békét és kiegyezést elősegítő támogatást nyújtson?

A törvényes szervezetek - mint amilyen a Carter Központ - az ilyen jellegű támogatással hozzájárulnak a terrorista szervezetek legitimálásához, illetve a hitelességük, a kapcsolataik, a státuszuk javításához, és a terrorista szervezetek képviselőinek politikai hatalomba segítéséhez.

Ezen túlmenően, amikor egy terrorista szervezet ilyen jellegű segítséget kap, akkor felszabadulnak egyéb erőforrásai törvénytelen és erőszakos akciók végrehajtására - függetlenül attól, hogy mi volt az adományozó szándéka.

2015 novemberében a new yorki David Abrams ügyész pert kezdeményezett a Carter Központ ellen. A vád az volt, hogy miközben a központ több millió dollár adófizetői pénzhez jutott a USAID kormányzati segélyprogramon keresztül, addig bizonyos terrorista szervezetek folyamatos támogatásával megszegte a hatályban levő amerikai törvényeket.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium azonban ejtette az ügyet. Senki sem tagadta, hogy a központ valóban támogatásban részesített terrorista szervezeteket. Valószínűsíthetően az ügyet azért ejtették, mert roppant kellemetlen egy korábbi amerikai elnököt vád alá helyezni.

(fordította: Pátkai Mihály)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr4713869880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása