Hetek blog

Interjú Csukás István Kossuth-díjas magyar költővel - videó

2016/03/04. - írta: Hetek_hu

csukas-istvan-kolto.gif

Ha nincs mese, nincs gyerekkor. Áprilisban lesz nyolcvan éves Csukás István, aki egy napon született Andersennel, csak éppen 131 évvel később. Pályájáról, és szakmájáról beszélgettünk, melynek során sok érdekességet osztott meg velünk. Például azt, hogy a gyerekirodalom mint műfaj azonos rangú a magyar irodalom többi ágával, mert ugyanazok a zseniális írók írták ezt is, azt is.

Magát nem is hagytam szóhoz jutni – mondta interjúnk végén Csukás István, a nagy mesélő, akinél merőben szokatlan lett volna, ha fordítva alakul a helyzet.

Nemsokára születésnapja lesz, Isten éltesse!

– Áprilisban leszek nyolcvan éves, ami azért is érdekes, mert egy napon születtem Andersennel – csak éppen 131 évvel később. Ezt úgy tudtam meg, hogy egyszer, amikor a rádióban megünnepelték a nagy mesélő születésnapját, én nagyon meghatódtam, de aztán kiderült, hogy nem engem ünnepelnek. Viszont számomra nagy megerősítést jelentett, hogy egy napon születtem vele. Ebben a műfajban ő lett elsőként világhírű, ami a mesének is rangot adott, mert a mese, az kérem komoly műfaj. Fejből mesélni elég embert próbáló feladat.

Hogyan születik egy mese?
– A mesélés régebben egy felnőtt műfaj volt, ami talán száz éve lett gyermekműfajjá. A mesék sokáig szájhagyomány útján maradtak fenn, tehát élt a mesélés gyakorlata, ami mára kiveszett sajnos. De az a bizonyos ősi ösztön mindmáig megvan, a gyerekeknél is, hogy amit el tudunk mesélni, amit ábrázolni tudunk, annak a birtokosai vagyunk.

Az interjú folytatását el tudod olvasni a friss Hetek hetilapban, vagy nézd meg interjúnk videós változatát!

 



Csukás István (79) Kossuth-díjas költő, író. 1968-tól az MTV munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője. Szerkesztőbizottsági tag az Új Időnél, majd a Kölyök Magazinnál; 1993-ban a Piros Pont főszerkesztője. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapja a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet. 2015-ben Szép Ernő-különdíjat kapott a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért. Eddig közel száz meséje és regénye jelent meg itthon és külföldön. Olyan mesefigurák fűződnek nevéhez, mint Mirr-Murr, Pom Pom vagy Süsü, a sárkány. Házas, gyermeke nincs.


Mi az a HETEK MAGAZIN?

A Hit rádióban minden pénteken délután jelentkezik a Hetek magazin, ahol a friss hetilap témáit boncolgatjuk vendégeinkkel. Töltsd le podcast beszélgetéseinket mp3-ban és hallgasd bárhol, bármikor! A Hetek Magazin hanganyagait megtalálod Soundcloudon, iTunes-on (keress rá: Hetek Magazin), és Youtube-on is

A Hetek Magazin viszont ennél több, mert időről-időre videós interjúkkal is jelentkezünk, amit Youtube-on, vagy a Hetek Facebook oldalán is meg tudsz nézni! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr338440738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása