Hetek blog

Pápai fiú a júdeai dombok között

2017/05/06. - írta: Hetek_hu

Benny Elon rabbi (1954-2017)

elon_2.png

“Pápai fiú vagyok” - így fogadott bennünket Benjamin (Benny) Elon 2004-ben, amikor jeruzsálemi irodájában Németh Sándorral együtt először találkoztunk vele. Közös jóbarátunk, Yehuda Shen egyenesen a repülőtérről vitt bennünket a turisztikai miniszterhez, akiről csak annyit tudtunk, hogy a családja révén magyar származású rabbi támogatja azt, hogy Izrael erősítse kapcsolatait a világméretű evangéliumi közösséggel. Elon elmondta, azért javasolta Ariel Saron miniszterelnöknek, hogy hívja meg Jeruzsálembe a legjelentősebb keresztény felekezetek vezetőit, mert hitt abban, hogy az evangéliumi hívők támogatják, sőt erősíthetik a zsidó állam kötődését a bibliai föld iránt. Ő maga is erre tette fel az életét, családjával, hat gyermekével húsz éven át az egyik legősibb ószövetségi helyszínen, Béthelben lakott. 

A jeruzsálemi találkozás váratlan és emlékezetes élmény volt, egy évtizedes barátság kezdete, amelyhez az évek során sokan csatlakoztak. A miniszter egy percig sem éreztette hivatalos rangját, hanem rabbiként osztotta meg gondolatait a zsidóság egybegyűjtésről, a világ drámai eseményeiről a magyar lelkésszel. A kormányhivatal irodája másfél órára zsinagógává változott, ahol a beszélgetés középpontjában a Biblia állt: azok a szövetségek, amelyeket Isten kötött a zsidósággal, és a világ népeivel. Elon halkan beszélt, de szavait átható tekintete spirituális távlatokba emelte. Politikai ellenfelei jobboldali “héjának” nevezték, ám karakterétől mi sem állt távolabb: kevés nála finomabb embert ismertem, aki tisztelttel és méltánylással beszélt azokról is, akiknek a nézeteivel nem értett egyet.

”Valami olyannal rendelkezünk, amit nem lehet máshova elvinni. Senki, sem a terroristák, sem Izrael politikai ellenfelei nem vehetik el tőlünk a Bibliát, a Szentföldet, a zsidó és keresztény szervezetek szolidaritását és barátságát, akik a legnehezebb időben sem hagyták üresen Jeruzsálem utcáit" – a miniszter ezt már az Ariel Saron miniszterelnök személyes védnökségével megrendezett konferencián mondta, ahol felszólította a jelenlévőket, hogy "Izrael nagyköveteiként" járjanak zsinagógáról zsinagógára, templomról templomra, gyülekezetről gyülekezetre, és győzzék meg az embereket arról, hogy aki Izraelbe utazik, az országot, annak jövőjét és egyben a Szentírásnak a tekintélyét erősíti. A konferencián Saron és Benjamin Netanjahu is arra kérte a keresztény vezetőket, hogy “Jeruzsálem őrzői és védelmezői legyenek”.

enon_ne_meth.png

Benny Elon és Németh Sándor Washingtonban

Bár Elon öt évvel később távozott a politikából, igazi küldetése ezt követően kezdődött: nekilátott, hogy megvalósítsa a szívében élő víziót a kereszténység és a zsidóság újfajta összefogásáról. Elon volt az első izraeli vezető, aki meglátta azt, hogy a keresztény közösségek és vezetőik nem csak anyagi és erkölcsi támogatást adhatnak Izraelnek - például a modern államot és a bibliai helyszíneket egybekapcsoló zarándokutakkal -, hanem különleges lehetőséget kínálnak arra, hogy saját országuk politikusait megnyerjék a zsidó nép és a zsidó állam iránti szimpátiának. Ezt az álmot nagyon is gyakorlati módon tekintette: személyes hitelét, politikai kapcsolatrendszerét és bibliai ismereteit felhasználva elkezdte megszervezni az izraeli parlament, a Kneszet és az egyes államok nemzeti parlamentjei közötti együttműködést. Fáradhatatlanul utazott szerte a világon, és ennek nyomán egyre-másra jöttek létre képviselőcsoportok, “kaukuszok”. A Kneszet Keresztény Szövetségeseinek washingtoni képviselő csoportját Mike Pence republikánus kongresszusi képviselő, az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke alapította. Az Izrael Szövetségesei Mozgalom európai zászlóbontására Budapesten került sor, egy nemzetközi konferencia keretében, ahol Elon emlékezetes beszédet tartott a Hit Parkban rendezett 12 ezer fős szolidaritási nagygyűlésen. Néhány év alatt a mozgalom több mint 20 országra terjedt ki, és a dél-amerikai Uruguayban éppúgy működik már zsidó-keresztény politikusokból álló képviselőcsoport, mint Dél-Afrikában és Németországban.

Elon a politikát soha nem öncélnak tekintette, hanem eszköznek arra, hogy szeretett nemzetének segítsen betöltetni az Örökkévalótól kapott küldetését. Utolsó találkozásunkkor, 2016 februárjában már nagybeteg volt, de személyesen kérte, hogy találkozhasson Németh Sándorral Jeruzsálemben. Hangja még a szokottnál is halkabb volt, de a szelleme továbbra is élénken követte a világ eseményeit. Kicsit szkeptikusan, de bizakodóan hallgatta Németh Sándortól, hogy Amerikában fordulatot hozhat az elnökválasztás, ha Donald Trump kerül a Fehér Házba, ami Izrael helyzetét is erősítheti. Elon elmondta, hogy a világot ma egy olyan nagy sebességgel robogó autóként látja, amelynek az utasai előtt az út menti fák és épületek egybemosódnak, ezért nehéz kivenni a részleteket, ahogy a világban is sokszor zavarosnak látszanak a folyamatok. De - mondta - az Örökkévaló szelleme segít abban, hogy felismerjük az útirányt, és lássuk magunk előtt a célt.

Benny Elon május 5-én hunyt el, és családja - felesége, Emunah, hat gyermeke és tizennégy unokája - aznap el is búcsúztatta Jeruzsálemben.

Igazi mensch és Izrael hőse volt, aki életével szüntelenül Teremtőjét és nemzetét szolgálta. Utat nyitott, de űr marad utána.

Salom, Benny.

Morvay Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr2412484809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása