Hetek blog

Oskar Gröning, az auschwitzi könyvelő pere (videó)

2016/06/03. - írta: Hetek_hu

4000.jpg

„A szemünk előtt omlott össze a veterán SS-tiszt”. Négy év szabadságvesztésre ítélte 2015 júliusában a lüneburgi büntetőbíróság az egykori auschwitzi haláltábor „könyvelőjét”. Sándor Zsuzsa jogász végigkövette a pert, és a közeljövőben könyvet jelentet meg a fordulatokban gazdag, ugyanakkor borzalmakkal terhelt eseményekről. Interjú.

oscargroning.jpg

A ma 95 éves Oskar Gröning 300 ezer ember meggyilkolásához nyújtott bűn segédletet. Oskar Gröning ellen a hannoveri ügyészség emelt vádat. A 2014 augusztusában elkészült 80 oldalas vádirat az 1944. május 16. és 1944. július 11. közötti időszakra szorítkozik. Ekkor zajlott az úgynevezett „magyar akció”: 57 nap alatt Magyarországról 430 ezer zsidót deportáltak, közülük legalább 300 ezret küldtek gázkamrába, és égettek el az auschwitzi krematóriumokban. Az ügyészhez 62 „mellékvádló” is csatlakozott Oskar Gröning perében, legtöbbjük holokauszt-túlélő, mások az Auschwitzban elpusztított áldozatok rokonai vagy leszármazottai.

Sándor Zsuzsa Oskar Gröning büntetőügyéről

Sándor Zsuzsa jogász-íróval készült interjúnk írásos formában a friss Hetek hetilapban olvasható >

 


Mi az a HETEK MAGAZIN?

Podcast. A Hit rádióban minden pénteken délután jelentkezik a Hetek magazin, ahol a friss hetilap témáit boncolgatjuk vendégeinkkel. Töltsd le podcast beszélgetéseinket mp3-ban és hallgasd bárhol, bármikor! A Hetek Magazin hanganyagait megtalálod Soundcloudon, iTunes-on (keress rá: Hetek Magazin), és Youtube-on is

Videó. A Hetek Magazin viszont ennél több, mert időről-időre videós interjúkkal is jelentkezünk, amit Youtube-on, vagy a Hetek Facebook oldalán is meg tudsz nézni! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr848776468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása