Hetek blog

Hétköznapi roma hősök - videó interjúk

2016/06/13. - írta: Hetek_hu

Hétköznapi roma hősök sorozatunkban olyan roma embereket keresünk meg, akiknek küzdelmes története vagy másokért végzett munkája példaértékű.

A riportok elkészítésénél Makki Marie-Rose újságírót az vezette, hogy a legnehezebb sorsú romák felemelkedése a nem roma emberek számára is rendkívül pozitív példát jelent, és annak bizonyítéka, hogy minden emberi élet felbecsülhetetlenül értékes.

Cigánytelepi gyerekből főápolónő

Az Aranypánt-díjas Jónás Tímeát a Nyírő Gyula Kórházban kerestük fel. Jónás Tímea nagyon messziről, egy Záhony melletti falu cigánytelepéről indulva jutott el odáig, hogy április 1-jén kinevezték főápolónak a fővárosi Nyírő Gyula Kórház OPAI egyes számú pszichiátriájának élére. Egyidejűleg ő kapta meg a legtöbb szavazatot az idei Aranypánt-díjra is. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára.

„Mi nem küldünk el gyereket csak azért, mert nem cigány”

Mondja ezt az ország első cigány nemzetiségű óvodájának vezetője, Debre Krisztina, aki édesanyjától, a legendás cigány tanítónőtől vette át a csepeli Majd Megnövök Óvodát. Ide olyan, nagyon szegény gyerekeket vesznek föl, akiket máshol elutasítanak. Az óvoda 1993-as megalapítása óta felnőtt egy nemzedék, amely szintén idehordja a gyermekeit, vagy már óvónőként dolgozik itt, az iskolások meg visszajárnak. Valamit tudnak az itteniek, mert a rendkívüli lemaradással induló gyerekek között az országos átlagot messze meghaladja az iskola érettek aránya. A gyerekek közül sokan osztályelsőkké válnak, vagy erős középmezőnybe kerülnek. A Majd Megnövök csepeli óvodában folyó forgatásunkra meglepetésszerűen betoppant a helyi polgármester is a stábjával, és mély tisztelettel beszélt az óvodában folyó munkáról.

Cigánytelepről jazz szakra

„Edelényből jövök, a cigánytelepről. És az a legborzalmasabb, hogy ennél sokkal durvább helyek is vannak, mint ahonnan én jöttem” – mondja a 23 éves Antal, akinek tavaly szeptemberben valósult meg élete álma, amikor felvették jazz szakra a fővárosi Egressy Béni Zeneművészeti Középiskolába. Antal nem mindennapi küzdelméről dokumentumfilm is készült Tititá címmel.

Romra rákkutató

Orsós Zsuzsa biológus, rákkutató szinte írástudatlan szülők gyermekeként lett a Magyar Tudományos Akadémia első roma ösztöndíjas kutatója. Szívügyének a romák lesújtó egészségi állapotának a javítását tekinti. Podcastünkben beszélgetést hallhatnak Makkie-Maria Rose-zal – a Hetek egyik legrégebbi munkatársával – , aki a roma kutatónővel való interjút készítette.

Ez az interjú csak meghallgatható formában készült el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr228769050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása