Hetek blog

Szociális ellátás nonprofit alapon, Csobánkán (videó)

2017/11/17. - írta: Hetek_hu

csobanka-irmak1.jpg

Döbbenetes jelentések látnak napvilágot az idős- és fogyatékos-otthonokról. Ellenpéldaként bemutatunk egy olyan nonprofit intézményt, amely virágzik: 8 éves várólistáik vannak, mert a lakók jól érzik itt magukat, és eszük ágában sincs meghalni!

Itt kicsi a fluktuáció, mivel kevés lakónkat veszítjük el idő előtt, így sokat kell várni a bejutásra” – mondja Vízvári Csilla, az Irmák Nonprofit Kft. vezetője. A társaság civil fenntartóként elképesztő hatékonysággal működtet három, időseket és 18 év feletti, fogyatékkal élőket ellátó szociális intézményt. Csobánkán járunk, a Pilis lábánál idilli természeti környezetben találjuk meg úti célunkat, a fogyatékkal élő felnőtteket foglalkoztató és ellátó szociális otthont. Az IRMÁK Nonprofit Kft. 2000-ben vett át fenntartásra három Pest megyei állami szociális intézményt: egy idősotthont Piliscsabán, illetve két fogyatékkal élőket ellátó intézményt Albertirsán és Csobánkán. 

csobanka-irmak2.jpg

„Szeretnénk, ha az emberek eljönnének hozzánk, és megismernének minket”. Vízvári Csilla (balra), az Irmák Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kuntz Nóra (jobbra), a csobánkai intézmény vezetője

Ott jártunkkor a csobánkai intézmény a kitagolás lázában ég: az IRMÁK nonprofit Kft. ugyanis nemrég nyert el egy EFOP-pályázatot, amelynek keretében 2018. december 31-ig megvalósítják a 125 fős nagyintézmény kitagolását tizenegy családi házba – úgynevezett közösségi vagy támogatott lakhatásba –, plusz egy szolgáltatási központba. „A lakóink egy szabadabb, családiasabb környezetben fognak élni, miközben továbbra is ugyanúgy megkapják az igényeiknek, szükségleteiknek megfelelő ellátást, mint eddig” – magyarázza Kuntz Nóra intézményvezető.

Az intézmény felnőtt korú, enyhe és közepes értelmi fogyatékos emberek ellátását és foglalkoztatását biztosítja, ami köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy ezek a személyek kisiskolások vagy óvodások értelmi szintjén megrekedt, örök gyerekek. Nem éppen tehetős családok leszármazottai, Kuntz Nóra elmondása szerint karácsony este a 125 lakójukból 72-en maradtak bent, azaz több mint a felüknek nincs olyan családja, amely elfogadná őket teljes értékű családtagként. A többség bentlakó, továbbá van olyan is, akit a családja csak napközben vagy hétfőtől péntekig hoz be. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr5213294033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása