Hetek blog

Ilyen a Nem adom fel kávézó - videó

2016/04/01. - írta: Hetek_hu

Kerekes-székes, Down-szindrómás és más, csökkent munkaképességű dolgozók sürögnek-forognak a józsefvárosi Nem Adom Fel kávézóban. A hely egyik célja a szemléletváltás elérése: annak megmutatása, hogy a csökkent munkaképességû emberek élete nem tabutéma.

„Nem tudok megülni egy helyben!” – szögezi le vidáman a kerekesszékkel közlekedő Akli Miklós, aki az ELTE Meteorológia szakára jár, és gyakran találkozik azzal a nézettel, hogy aki kerekesszékkel közlekedik, az mindjárt értelmi fogyatékos is. Neki is feltették már a kérdést: „Melyik kisegítőbe jársz?” Mire ő vidáman rávágta: „Az ELTE-re!”

A Nem Adom Fel kávézóban beszélgettünk többekkel a csökkent munkaképességűekkel szembeni sztereotípiákról, és azok oldásáról.

Egy kávézó, ahonnan a dolgozók nem akarnak hazamenni

 

“Az önállóság elérése, a társadalom életében való részvétel az  egyik  olyan  alapérték,  amely a fogyatékkal élő emberek számára sokkal nehezebb. A munkahelyteremtő program egyik fő célja, hogy ezen a helyzeten javítson” – olvasható az alapítvány honlapján, ahol kiderült: a Nem Adom Fel program keretében a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő jelentkezők felkészítését is elvégzik, és munkalehetőséget is biztosítanak nekik. Vállalnak takarítást is, az utóbbi három év folyamán komoly gyakorlatot szereztek ebben. Jelenleg irodákat, házakat és lakóparkokat takarítanak, sőt, kertgondozást is vállalnak. Piaci színvonalon dolgoznak.

A kávézó a Nem Adom Fel Alapítvány szövetkezetének tulajdona, a pénztári blokkomon is ez áll. Vagyis nem terheli ezt a kiváló munkát havi 800 ezer forintos bérleti díj. Aki megengedhet magának néhány kávéházi órát egyedül vagy társaságában, emelje kalapját a Nem Adom Fel  szándéka előtt úgy, hogy betér a kávézóba.


Mi az a HETEK MAGAZIN?

A Hit rádióban minden pénteken délután jelentkezik a Hetek magazin, ahol a friss hetilap témáit boncolgatjuk vendégeinkkel. Töltsd le podcast beszélgetéseinket mp3-ban és hallgasd bárhol, bármikor! A Hetek Magazin hanganyagait megtalálod Soundcloudon, iTunes-on (keress rá: Hetek Magazin), és Youtube-on is

A Hetek Magazin viszont ennél több, mert időről-időre videós interjúkkal is jelentkezünk, amit Youtube-on, vagy a Hetek Facebook oldalán is meg tudsz nézni! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetek.blog.hu/api/trackback/id/tr128550418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása